STAP-budget

do. 24 maart 2022

« Terug naar Nieuws

STAP-budget

STAP staat voor STimulering Arbeidsmarkt Positie. Het STAP-budget is een subsidieregeling voor scholing en ontwikkeling.

Tot 1 januari 2022 was het voor werkenden en werkzoekenden mogelijk om bij de aangifte inkomstenbelasting scholingskosten af te trekken. Sinds 1 januari 2022 zijn deze kosten niet meer aftrekbaar. In plaats van deze fiscale aftrekpost is het STAP-budget gekomen.

De overheid wil dat u met het STAP-budget zelf kunt kiezen voor het volgen van een opleiding of cursus. Ook als u bijvoorbeeld te weinig geld heeft om (bij)scholing te volgen.

De overheid wil dat werkenden of werkzoekenden kunnen beslissen over hun ontwikkeling tijdens hun loopbaan. Dit geeft meer kansen op behoud van hun baan of om een nieuwe baan te vinden. 

Werkenden en werkzoekenden kunnen een STAP-budget van maximaal € 1.000 per jaar aanvragen voor scholing en ontwikkeling. Deze subsidie kan worden gebruikt voor een training, cursus of opleiding.

STAP-budget aanvragen

Het STAP budget kan 1x per jaar worden aangevraagd via Stapuwv.nl. Elke 2 maanden start er een aanvraagperiode. Is het geld van een periode op als u een aanvraag wilt doen? Dan kan er in de volgende aanvraagperiode opnieuw een aanvraag worden gedaan.  

Voorwaarden STAP-budget

Er zijn een aantal voorwaarden voor het aanvragen van STAP-budget.

-              U moet 18 jaar of ouder zijn

-              U ontvangt nog geen AOW

-              De training, cursus of opleiding moet in het STAP-scholingsregister staan en nog niet zijn

gestart op het moment dat het STAP-budget wordt aangevraagd. 

Wanneer de aanvraag is goedgekeurd, wordt het bedrag betaald aan de opleider. Het UWV beheert de aanvragen en voert deze uit.