Maak kennis met Kantoor Vreugdenhil.
‘DE SLECHTSTE ONDERNEMER OOIT’ BIJ KANTOOR VREUGDENHIL
UITHUIZERMEEDEN – Het was een saillante tegenstelling: het onderwerp ‘de slechtste ondernemer ooit’ in Kantoor Vreugdenhil, dat juist deze maand in het teken staat van succesvol ondernemen. Immers, afgelopen zaterdag vierde het kantoor het 12½ -jubileum.
De spreker van de avond, Aqil Radjab behoort inmiddels ook niet meer tot de slechtste ondernemers, integendeel. Maar hij is van ver gekomen. Hoe anderen de fouten die hij maakte zouden kunnen voorkomen, daarover ging het donderdagavond voor een publiek van zo’n vijftig belangstellenden.
Op vijftienjarige leeftijd kwam deze zoon van een Syrische vluchteling die in 1958 naar Nederland kwam en een ‘Zeeuws meisje’ vanuit Krimpen aan de IJssel naar Oost-Groningen. „Dan stort je wereld in. Daar heb je geen buren, ze praten er met keelklanken en lopen er op klompen. Dácht ik.” Maar hij vond nieuwe vrienden, die hem Gronings leerden praten (al viel ‘Hé doe, poedie’ minder in de smaak bij de meisjes dan hij hoopte). Verder ging het hem echter niet goed. Hij ging, nog maar 16 jaar oud, op zichzelf wonen en zakte steeds dieper weg in de ‘rottigheid’, zoals hij het noemde. Met zijn vriendin maakte hij een nieuwe start en in dienst ontdekte hij hoe je samenwerkt, maar kreeg ook te maken met autoriteit. Dat beviel hem minder. Hij wilde zelf de baas zijn en dus werd hij na zijn diensttijd ondernemer, „want dan zegt niemand dat je iets moet.” In een tijd met een heel andere conjunctuur pakte hij breed uit. Na een startersdag bij de Kamer van Koophandel en een schriftelijke cursus ondernemen was hij een goede ondernemer. Vond hij. Hij ging een lening van een ton aan bij de bank en nam mensen in dienst. „Ik leek een jongleur die alle bordjes in de lucht hield, maar ik wás een clown op een slap koord. Eigenlijk had ik geen idee wat ik écht aan het doen was.” En toen kwamen de aanslagen op de Twin Towers.
Diep dal
Hij moest mensen ontslaan, maar ze hadden contracten. Dat kostte dus geld, veel geld. De keuzes die hij als ondernemer had gemaakt, hadden desastreuze gevolgen. En niet alleen voor hem, maar ook voor zijn gezin. „Het geld was op, ik ging failliet en nam in die zakelijke val ook mijn gezin mee. Het huis moest worden verkocht, de spaarrekeningen van de kinderen werden leeggehaald en we kwamen in de schuldsanering. Ik kende allerlei emoties, angst, reddeloosheid, woede, maar ook schaamte. Vooral schaamte. Hoe kon ik er zo’n bende van maken. Iedereen maakt fouten, maar de fouten die ik gemaakt had, hadden gezorgd dat mijn gezin en de fundamenten van hun bestaan in gevaar kwamen.” Hij ging door een diep dal. Tot de dag waarop hij, heel simpel, de twee kleine witte sokjes van zijn jongste zoontje op de wasmand zag liggen. „Op dat moment brak ik. Ik realiseerde me dat we elkaar nog hadden en zo lang je dat hebt, kun je de wereld aan. Ik voelde me ineens zó dankbaar.” Van lieverlee krabbelde hij op en vanuit de puinhopen van zijn faillissement bouwde hij één van de snelst groeiende bedrijven van Nederland: Payroll Company. Na een paar jaar verkocht hij het en nu is hij directeur/eigenaar van BNI Nederland en België, een organisatie die zich wereldwijd bezig houdt met aanbevelingsstrategieën.
Lessen
Met zijn boek en lezingen wil hij anderen laten profiteren van de fouten die hij gemaakt heeft. Fouten waarover hij zegt: „Ik ben niet trots dat ik ze heb gemaakt. Maar als ik de bodem niet had bereikt, was ik in hetzelfde kringetje rond blijven draaien. Als je dapper en vernieuwend durft te denken, kun je veel meer bereiken. We zijn gevormd door de ervaringen in ons leven, die zitten als patronen in ons hoofd. Heel veel dingen doen we onbewust en we vinden het eng om te veranderen.” Hij liet het publiek het zelf ervaren: „Spreid je armen, klap dan je handen tegen elkaar met je vingers verstrengeld. Welke duim ligt boven?” Steevast hebben mensen dezelfde duim bovenop liggen. „Het laat zien dat mensen vaste patronen volgen en het eng vinden om te veranderen. Ik had er een heel stevige tik voor nodig. Maar het hoeft niet op die manier. Je kunt op elk moment veranderen. Ik wil mensen een klein vonkje geven om iets te doen wat ze anders niet zouden doen. Wees niet bang om te falen, falen is een belemmerende gedachte in je hoofd. Stel doelen, neem initiatief met een krachtig gemoed. Niemand bepaalt je doel, behalve jij. Succes is iets wat je zelf doet!”
Na afloop van de zeer geslaagde bijeenkomst bood Kantoor Vreugdenhil alle bezoekers een exemplaar aan van het boek ‘De slechtste ondernemer ooit’. De volgende lezing is op 14 juni. Dan is de spreker Erik Boerma van Boerma’s Antiekhoeve met het onderwerp: ‘Wat is het weerd’. Mensen kunnen zelf voorwerpen inbrengen en mede daardoor belooft ook dat weer een bijzondere avond te worden.
bij de foto: Aqil Radjab laat mensen aan den lijve ondervinden hoe ze vastzitten in patronen tijdens een lezing bij het jubilerende Kantoor Vreugdenhil